Frissítő csodaszer, kertünk üdesége, hiszen vitaminban gazdag, íze finom, maradéka lebomlik, természetes növényi eredetű. Magjáról új élet indul útjára. Az egészséges táplálkozás alapvető eleme. Általában ezt mondjuk a gyümölcsről. De valóban így van?
Egy biztos: a gyümölcs természetes táplálékunk. Az összes élelmiszer közül a gyümölcsökben van a legtöbb vitamin. A gyümölcsök tartalmazzák – a zöldségek mellett – az emésztésünkhöz szükséges élelmi rostokat is.
Mondhatnánk, hogy a tökéletesen érett, nyers gyümölcs ideális táplálékul szolgál az emberi szervezet számára, ugyanis ezt lehet a leghatékonyabban megemészteni.
De miért is nem mondhatjuk? A bejegyzés végére kiderül…
Természetesen most nem a multikban kapható, sokat utaztatott, félig zölden leszedett, és érlelés gyorsítóval kezelt gyümölcsökről beszélek, sőt a sokat permetezett, műtrágyázott változataikról sem. Ezeket jobb elfelejteni egy életre!
Nézzük inkább, hogy mitől is hasznos az a gyümölcs, ami helyben terem, és mik azok a vitaminok, amiket a szervezetünk „nem tud megunni”?
- A boltban kapható gyümölcslével ellentétben, az elfogyasztott gyümölcs leve nem szalad át a szervezeten, hanem fokozatosan szívódik fel, anélkül, hogy terhelné a fontosabb szerveket.
- Szénhidrát-, cellulóz tartalma jelentős, utóbbi a bélműködést segíti.
- Ásványi anyagok, nyomelemek, szerves savak, illóolajok, ezek jellemzik még egy gyümölcs szerkezetét.
- A lé nélküli gyümölcsöknek a fehérje- és zsírtartalma jelentős.
- A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal, és fontos szerepet játszik az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, ill. minden olyan élettani folyamat gátlásában (pl: öregedés és számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszhatnak.
- A homoktövis termését tibeti gyógyítók már ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedő C-vitamin tartalmának köszönhetően az immunrendszer védelmében és erősítésében játszik fontos szerepet, de gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok kialakulását is.
- A bogyós gyümölcsök mindegyike rendkívül sok C vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A málnát cukorbetegségre, magas vérnyomás csökkentésére ajánlják.
- A szeder baktériumölő tulajdonságának köszönhetően jótékony hatással van a húgyutak betegségeire és a köszvényre is. Daganatos betegségek megelőzésére, daganatok növekedésének lelassítására is használják.
- A szilva az egyik legjobb vértisztító gyümölcsünk. Csökkenti a vérnyomást, serkenti az emésztést.
- A vörös sMegrendelésekzőlő antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújthat a rák, az érelmeszesedés és a szívbetegségekkel szemben, hiszen közömbösíti a szervezet számára káros szabadgyököket.
Régen a gyümölcs alapvető tápláléknak számított a legtöbb paraszti háztartásban. Főzték, sütötték, ették kenyérrel, vagy más étellel, keverték, szárították. Gyűjtötték erdőről, mezőről is, hogy egész évben ellássa őket fontos vitaminokkal.
A májusi cseresznyét követték a saláta félék, majd a meggy, alma, körte. A meggyet sütötték különféle tésztákba, savanyítottak is vele, leveseket, mártásokat főztek belőle. Azalmát víz helyett ették, hűsítő hatása miatt; a mezei munkát végző emberek, szívesen fogyasztották, s ették reggelire is, kenyérrel. Szerették a szilvát is régen, ételsavanyítónak használták (nyersen összenyomkodva, kevés vízzel feleresztve, megerjesztve fogyasztották, keszőcének hívták). De aszalták, és lekvárt is főztek belőle. Az őszi almák pedig télen is elálltak.
A savanyú gyümölcsnek is megvolt a helye: a nem elég édes almát főzelékek savanyítására használták fel. Volt ahol a meggy, egres, éretlen szőlő íze savanyította a bab és lencsefőzeléket. A somot és a kökényt is kedvelték, s használták főzéshez is. Az alma ecetet is saját maguk készítették.
Alap élelmiszernek kellene számítania most is, tartósítószerek, adalékanyagok nélkül. Mégsem tekinthetjük annak, pedig közismert, hogy egészséges étrend esetén atápanyagok 80%-a nyers zöldségekből, gyümölcsökből és magokból kellene, hogy álljon.
Ezt te meg tudod oldani?
A Világ Antidopping Szövetségének a felmérése alapján az elmúlt 20 évben 70%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma.